Chyba v oboru stavebnictví se skutečně neodpouštějí!

V jakém oboru může dojít ke skutečně nejdražším chybám, pokud tedy nepočítáme ztráty na životech, ale „jen“ finanční újmu? Ano, tušíte správně, je to stavebnictví.

Zde je výbuch propanbutanové bomby nebo propadnutí stropu při betonování skutečně jen tím nejmenším a škodami řádově za stovky tisíc korun se zde skutečně ani nemá smysl zabývat.

Osmidílný dokumentární seriál Stavební selhání, běžící na kanále Viasat Explore premiérově od 7. července ve 20.05, vám ukáže, že udát se toho může ještě mnohem víc. Všichni ještě jistě máte v živé paměti požár pařížské katedrály Notre-Dame z roku 2019, která v přímém důsledku rekonstrukčních prací přišla o střechu i některé cenné artefakty.

K úplně nejdražším vadným stavebním projektům všech dob patřila stavba letiště Brandenburg v Berlíně, které nebylo nikdy dokončeno navzdory tomu, že se do něj nalilo dvakrát tolik peněz, než se původně očekávalo.

A nizozemské městečko Alphen aan den Rijn se zase nechvalně proslavilo pádem 400 tunového jeřábu přenášejícího 200 tunový most. Výsledné „domino“ s sebou vzalo ještě větší, 700 tunový jeřáb a jen tak „mimochodem“ ještě 50 rodinných domů a jeden obchod. Jako zázrakem tehdy nebyl nikdo zraněn.

Zveřejněno: 20. 07. 2021