Roste zájem o úsporné spotřebiče kvůli růstu cen elektřiny

Nárůst prodejů úsporných domácích spotřebičů, především v nové energetické třídě C, zaznamenává společnost Samsung Electronics. Hlavním důvodem je zvyšování cen energií. Dodavatelé energií totiž avizují zvýšení cen už od listopadu 2021.

Cena elektrické energie by mohla růst až o 20 % a u plynu o 10 %, což domácnostem zvýší roční účet až o tisíce korun. Správný výběr spotřebiče však dokáže pozitivně ovlivnit výši spotřebované energie a ulehčit tak peněžence.

Ceny energií rostou z několika důvodů – jde o zvyšování cen na burze, oživení ekonomiky, kdy firmy po pandemii začínají opět vyrábět své produkty a zároveň se navýšily ceny emisí z důvodu klimatické politiky Evropské unie.

40 % spotřebované energie v domácnosti připadá na kuchyň

Starší domácí spotřebiče, které nepodléhají aktuálním normám a ke svému fungování potřebují více energie, negativně ovlivňují výši účtu za energie. Jelikož v domácnostech trávíme více času než obvykle, je důležité si vybrat úsporné domácí spotřebiče a optimalizovat energetickou spotřebu, zejména kuchyňských spotřebičů, protože přibližně 40 % spotřebované energie v domácnosti připadá právě na kuchyň.

Pokud porovnáme průměrnou spotřebu dnešní chladničky v energetické třídě C kolem 169 kWh se starou, jež měla spotřebu 350 kWh, rozdíl je více než 50 %. Úsporné domácí spotřebiče se začínají osazovat invertorovým motorem, který funguje pomocí elektronického řízení. Díky němu jsou otáčky plynulé, snižuje se hluk i vibrace a dochází k menšímu opotřebování součástek. Největšími výhodami invertorového motoru je jeho dlouhá životnost a nižší spotřeba energie. Tento motor se používá v sušičkách, pračkách, myčkách nádobí, ale i v chladničkách a digestořích.

Češi šetří

„Letos v březnu se přešlo na nové označování energetických štítků. Dosavadní úsporné chladničky třídy A+++ nahradily třídy A až C. Jako nového nástupce třídy A+++ můžeme považovat třídu C, v níž se stal Samsung lídrem na trhu s více než 70 % podílem,“ říká Michal Forejt, ředitel divize spotřební elektroniky ve společnosti Samsung Electronics. „Trendem je, že zákazníci preferují spotřebiče s lepší energetickou účinností. Tržní podíl třídy C je na 15 % a stále roste. S řadou Bespoke jsme na trh uvedli i nejlepší energetickou třídu B a A, takže aktuálně pokrýváme celou řadu a zákazník si může vybrat.“

Pokud plánujete koupu nových spotřebičů, jako je pračka, sušička nebo chladnička, dbejte na to, aby měly co nejlepší energetickou třídu, a tedy nejmenší spotřebu energie...

Zveřejněno: 20. 10. 2021