90 % uživatelů chytrého vytápění uvádí, že ušetřilo za energie

Společnost Netatmo, přední francouzský výrobce produktů pro chytrou domácnost, provedla průzkum mezi svými zákazníky v Evropě, aby zjistila, jakým způsobem využívají chytré řešení pro vytápění. Inteligentní termostat Netatmo navíc letos slaví desáté výročí od uvedení na trh.

Energetická krize, kterou Evropa od roku 2022 prochází, přiměla zákazníky pořídit si chytrá řešení, která pomáhají lépe kontrolovat výdaje za energie v domácnosti. Na 90 % zákazníků společnosti Netatmo v dotazníku uvádí, že od instalace inteligentního termostatu dosáhli úspor elektřiny. Čím déle měli uživatelé chytré ovládání vytápění instalované, tím vyšší pak byl jejich odhad úspor energie – celkem 82 % u uživatelů, kteří jej mají méně než jeden rok, a až 92 % při používání pět a více let. Celkem 84 % uživatelů potvrzuje, že chytré vytápění od Netatmo jim umožnilo udržovat doma příjemnou teplotu, a přitom méně topit.

Mezi hlavní důvody inteligentního řešení vytápění je jednoduchost ovládání a regulace, úspora energie, ale také sledování a analýza spotřeby. Podle francouzské agentury pro ekologickou transformaci (ADEME) může snížení teploty vytápění o pouhý jeden stupeň přinést až 7% úsporu energie. Díky inteligentnímu termostatu Netatmo snížilo 63 % uživatelů vytápění v průměru o jeden stupeň, 23 % z nich o dva a 11 % o více než dva.

Netatmo inteligentní termostat umožňuje uživatelům vytápět domácnost optimálně a pouze v případě potřeby. Na základě pouhých pěti otázek o zvyklostech uživatele, vytvoří plán vytápění přizpůsobený životnímu stylu.

Kromě tohoto plánu mohou režimy Mimo domov a Ochrana před zamrznutím regulovat vytápění, pokud je uživatel například na několik dní pryč. Díky aplikaci tak může jednoduše ovládat vytápění na dálku ze svého chytrého telefonu.

Pomocí funkce Auto-Adapt analyzuje inteligentní termostat Netatmo izolaci domu a venkovní teplotu a automaticky určí dobu potřebnou k dosažení požadované teploty. To pomáhá zajistit maximální pohodlí a zabraňuje zbytečné spotřebě energie.

Inteligentní termostat Netatmo se snadno instaluje a nevyžaduje žádné technické znalosti ani stavební úpravy. Kompatibilitu systému lze jednoduše zkontrolovat online zde.

Startovací balíček pro inteligentní termostatické hlavice – nabízí stejné funkce jako termostat. Snadno se instaluje na jakýkoli teplovodní radiátor a umožňuje uživatelům regulovat teplotu v domácnosti s ústředním vytápěním. Uživatelé si tak mohou užívat komfortní a přesnou teplotu za všech okolností.

Inteligentní termostatické hlavice Netatmo mají navíc integrovanou funkci detekce otevřených oken. To znamená, že uživatelé mohou automaticky nastavit vypnutí vytápění v místnosti, jakmile se otevře okno, a tím zabránit plýtvání energií. Tato funkce dále obnoví vytápění místnosti automaticky po 30 minutách, nebo okamžitě po detekci zavření oken.

Pro ještě větší pohodlí lze k inteligentnímu termostatu a startovací sadě přidat další chytré hlavice. Ty jsou kompatibilní s 90 % teplovodních radiátorů a regulují vytápění v každé místnosti samostatně. Pro každou místnost určují topný program přizpůsobený životnímu rytmu obyvatel. Uživatelé mohou vytápění naprogramovat například tak, aby se spustilo v koupelně před probuzením, aniž by byl vytápěn zbytek domu.

Zveřejněno: 25. 09. 2023