Byl odhalen první true QLED displej s 8K rozlišením

Čínský výrobce BOE představil vůbec první true QLED displej s 8K rozlišením. Model o úhlopříčce 55 palců je navíc možné vyrábět s využitím inkoustového tisku.

Před dvěma lety se přitom stejná firma pochlubila QLED TV panelem se 4K rozlišením (a stejnou úhlopříčkou), přičemž 8K variantu ukázala na konferenci SID Display Week 2022 v kalifornském San José.

Jedná se o skutečný QLED displej, na rozdíl od řešení od společností Hisense, Samsung či TCL, které označují marketingovým termínem QLED TV klasické LCD televizory s filmem s kvantovými tečkami mezi LED podsvícením a samotným LCD panelem. Na spotřebitelském trhu nejsou QLED displeje v současné době k dispozici žádné.

V případě QLED se jedná o displej, který sám svítí (vyzařuje světlo), a tak nepotřebuje LED podsvícení. Jako samostatné pixely zde figurují elektroluminiscenční kvantové tečky. K výhodám QLED panelů patří mimo jiné dlouhodobá životnost nebo široká barevná škála. Do budoucna by se technologie QLED mohla stát alternativou k současným technologiím OLED nebo microLED.

Zveřejněno: 24. 05. 2022