Druhým největším výrobcem TV je teď TCL

Společnost TCL letos po letech překonala jihokorejskou LG a stala se po Samsungu druhým největším výrobcem televizí na světě.

Vyplývá to z údajů analytické firmy Omdia, podle které navíc globální dodávky televizorů v roce 2022 poklesly meziročně o 4,8 procenta. Co se týče počtu prodaných kusů, vedl loni Samsung s tržním podílem 19,6 %, na druhém místě je tedy TCL s 11,7 % a na třetím LG s 11,69 %. Jak vidíte, není rozdíl mezi druhým a třetím místem zase tak výrazný. Na následujících příčkách jsou Hisense a Xiaomi.

Výše uvedená čísla znamenají, že tři z pěti největších značek TV na světě jsou nyní čínské. Jedná se o zajímavý obrat, neboť přibližně před patnácti lety přešla dominance na televizním trhu z rukou Japonců do rukou Jihokorejců. A nyní se zájem přesouvá z Jižní Koreje do Číny. Na druhou stranu v počtu prodaných TV sice LG za TCL mírně zaostávala, ale co se týče tržeb, byly už pozice obou firem opačné.

Pokud jde o pokles globálního trhu s televizory, ten je způsobený především nižší poptávkou po TV v Evropě a severní Americe.

Zveřejněno: 27. 02. 2023