Hrozby pro macOS: Škodlivá reklama si hledá cesty do zařízení přes napodobeniny přehrávačů

Uživatelé a uživatelky počítačů od Apple mohli v posledním čtvrt roce narazit na řadu napodobenin aplikací a nástrojů, které ukrývaly malware. V čele statistiky nejčastějších hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku zůstávaly i v období od dubna do června 2024 adware Pirrit, downloader Adload a škodlivý kód PSW.Agent, který se řadí mezi tzv. infostealery.

Útočníci zneužívali nejen falešnou verzi aplikace Adobe Flash Player, ale i aplikace určené k přehrávání médií, hudební soubory ve formátu MP3 či cracky a warez verze známých komerčních aplikací. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.

Podle statistiky kybernetických hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku byly nejčastěji detekovanými škodlivými kódy za období od dubna do června 2024 adware Pirrit a downloader Adload. Oba typy škodlivých kódů se objevily téměř v pětině všech případů. Ve druhém kvartálu roku 2024 je doplnil škodlivý kód PSW.Agent, který se v čele statistiky objevuje od letošního jara.

„U všech nejčastěji zachycených škodlivých kódů pro platformu macOS jsme za sledované období pozorovali podobné chování. Útočníci je vydávali za oblíbené nástroje a aplikace pro uživatele počítačů značky Apple. Tyto napodobeniny známých aplikací samozřejmě obsahovaly nebezpečný kód. Uživatelé navíc nemusí na první pohled nic poznat ani po stažení. I když některé aplikace vůbec nefungují, řada z nich se i po stažení chová zcela standardně jen s tím rozdílem, že do zařízení stahují další adware nebo jiný, závažnější škodlivý kód,“ říká Jiří Kropáč, vedoucí výzkumné pobočky společnosti ESET v Brně.

Škodlivé kódy se během sledovaného období objevovaly v řadě různých napodobenin aplikací a nástrojů. Útočníci podporují šíření těchto neoficiálních nebezpečných aplikací také online reklamou a optimalizací pro vyhledávače (SEO). Díky tomu dokáží uživatelům nabídnout podvodné aplikace nebo programy přímo mezi výsledky vyhledávání na internetu.

Adware se ukrýval v aplikacích pro přehrávání médií

Adware Pirrit se tentokrát ukrýval především v domnělém instalátoru pro nástroj Adobe Flash Player. Útočníci tuto aplikaci napodobují poměrně často a bezpečnostní experti opakovaně upozorňují, že oficiální vývoj aplikace Adobe Flash Player byl již ukončen před několika lety. Downloader Adload se pak nejčastěji vydával za přehrávače médií nebo hudební alba a písničky ve formátu MP3.

„Zdrojem falešných aplikací jsou nejčastěji neoficiální obchody třetích stran. Uživatelé a uživatelky ale stále stahují aplikace a nástroje i z veřejných internetových úložišť. V případě downloaderu Adload útočníci využili i SEO, optimalizaci pro vyhledávače, aby nabídli nebezpečné verze aplikací cíleně uživatelům,“ říká Kropáč.

Adware Pirrit má především negativní vliv na výkon zařízení a na uživatelský komfort při procházení internetu. Projevuje se velkým množstvím reklamního obsahu a po kliknutí na některou z reklam mohou být uživatelé přesměrováni na podvodné webové stránky nebo na stránky s dalším malwarem. Downloader Adload pak stahuje do zařízení další adware.

Útočníky zajímají informace z našich kryptoměnových účtů

Škodlivý kód PSW.Agent se řadí narozdíl od adwaru a downloaderu k malwaru, který je přímým nebezpečím pro naše osobní data. Infostealery jsou hlavním rizikem také v případě operačního systému Windows. Útočníci je nejčastěji využívají ke krádeži uživatelských jmen a hesel.

„Škodlivý kód PSW.Agent, známý také pod názvem Atomic Stealer, se šíří prostřednictvím sponzorovaných odkazů ve vyhledávačích, k čemuž využívá službu Google AdSense. Kromě jiných dat se cíleně zaměřuje na informace kolem kryptoměn a kryptoměnových účtů. Dokáže ze zařízení odcizit dokumenty programů MS Word nebo Excel, ale i soubory kryptoměnových peněženek Electrum, Binance či Exodus. Cílí ale také na přihlašovací údaje z prohlížečů nebo na soubory cookie, které může zneužít pro ověření na webu poskytovatele kryptoměn,“ vysvětluje Kropáč.

V posledních měsících se škodlivý kód PSW.Agent šířil jako cracky či warez programy různých komerčních aplikací.

Objevují se případy zneužívání jmen AI nástrojů

S ohledem na skutečnost, že škodlivé kódy pro platformu macOS shodně napodobují celou škálu aplikací, je jedním ze způsobů ochrany nestahovat aplikace mimo oficiální obchod společnosti Apple, App Store. V případě infostealerů bezpečností experti upozorňují na to, že je na místě stále větší ostražitost samotných uživatelů a uživatelek.

„Z našich analýz vyplývá, že v první polovině letošního roku se při šíření infostealerů objevily již případy zneužití zvučných jmen nástrojů generativní AI, které jsou populárními tématy ve veřejné debatě. Uživatelé a uživatelky na každém rohu poslouchají, jak důležité je naučit se s nástroji umělé inteligence pracovat co nejdříve a jak je potřeba si je osvojit v pracovním procesu. Viděli jsme již případy, kdy útočníci vydávali malware za napodobeniny služeb Midjourney, Sora nebo Gemini. I tyto aplikace útočníci opět inzerují s cílem podpořit jejich šíření mezi nic netušící oběti, a to konkrétně na sociální síti Facebook. Očekáváme, že tento trend hned tak nezmizí a opatrnost při stahování a používání AI nástrojů je tak více než na místě,“ doplňuje Kropáč z ESETu.

Před infostelary a spywarem je účinnou ochranou bezpečnostní software. Bezpečnostní specialisté uživatelům také doporučují dbát na pravidelné aktualizace operačního systému zařízení a všech aplikací.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku a na Slovensku pro platformu macOS v období od dubna do června 2024:

1.            OSX/Adware.Pirrit (18,31 %)

2.            OSX/TrojanDownloader.Adload (18,31 %)

3.            OSX/PSW.Agent (11,27 %)

4.            OSX/Adware.Bundlore (7,04 %)

5.            OSX/TrojanProxy.Agent (7,04 %)

Zveřejněno: 15. 07. 2024