Každý druhý smartphone bude do konce roku 2022 podporovat 5G sítě

Společnost Realme ve spolupráci s Counterpoint Research vydala dokument „Making 5G Global: Accessibility for All“. Ten zkoumá celosvětové šíření smartphonů 5G, aktuální tržní prostředí, technické trendy vývoje 5G i přední značky a regiony využívající 5G.

Celosvětovýž prodej 5G smartphonů prudce roste

Podle studie předčí globální rozšiřování chytrých telefonů s 5G všechny předchozí generace. V prvním čtvrtletí roku 2021, pouhý rok po spuštění první komerční 5G sítě na světě, podporoval 5G technologie každý třetí prodaný smartphone. K přijetí 5G výrazně přispěly rozvinuté trhy. To by se mělo změnit s postupným spouštěním komerčních 5G služeb i na rozvíjejících se trzích.

Prudký pokles cen smartphonů urychluje využívání 5G

Analýza přináší několik překvapivých zjištění ohledně cenových trendů smartphonů 5G: zatímco prémiové segmenty tradičně dominovaly v rané fázi rozšiřování 5G telefonů, podpora 5G přinesla na trh novou dynamiku. V roce 2020 představovaly 5G telefony v cenových segmentech nízké až střední třídy téměř 40 % všech prodaných zařízení 5G. Vzhledem k tomu, že průměrné prodejní ceny v dohledné budoucnosti budou i nadále klesat, očekává se, že do konce roku 2022 bude každý ze dvou celosvětově prodaných smartphonů podporovat 5G.

Mladí upgradují na své první 5G telefony – design a výkon jsou pro ně klíčové

Realme přispěl ke studii vlastním průzkumem, který se zaměřil trendy a očekávání mladých lidí v používání 5G telefonů. Ten ukazuje, že cenová dostupnost je důležitá, mladí lidé ale nejsou ochotni dělat kompromisy ohledně designu nebo výkonu. Mezi mladými spotřebiteli existuje silná poptávka po tenčích, lehčích a atraktivnějších designech spolu s vylepšenými funkčními prvky, jako jsou obrazovky a kapacita baterie.

Realme se připojuje k předním hráčům v oblasti 5G

Studie se věnuje i tržním podílům prodeje 5G telefonů v roce 2020. Realme je v tomto segmentu nejrychleji rostoucím hráčem na světě s 65% meziročním nárůstem v roce 2020. Začátkem roku 2020 se poprvé stal jedním z deseti největších prodejců 5G smartphonů, díky intenzivním aktivitám v online prostoru a robustnímu portfoliu telefonů střední třídy. Ve vysoce konkurenčním velkoobchodním pásmu v rozmezí 100–199 dolarů se umístil na třetím místě a získal významný podíl ve středním rozsahu 200–299 dolarů.

 

Zveřejněno: 16. 06. 2021