Mercedes-Benz před 40 lety zavedl do sériové výroby airbag

V prosinci 1980 se uskutečnila předpremiéra airbagu řidiče a předpínačů bezpečnostních pásů. Tehdy se jednalo o nejnovější bezpečnostní inovace značky Mercedes-Benz. A ještě v roce 1980, tedy před 40 lety, bylo zákazníkům dodáno několik prvních sedanů Třídy S (modelová řada 126) s touto novou technikou.

Tím byl položen další milník v dlouhé řadě výjimečných inovací značky v oblasti pasivní bezpečnosti. Airbag společně vyvíjely tehdejší společnosti Daimler-Benz AG a Bosch. V lednu a únoru 1981 sjelo z montážní linky již více než stovka vozidel Třídy S s novými bezpečnostními systémy. Tímto krokem začalo vítězné tažené techniky zádržných systémů, která se brzy dočkala rozšíření ve vozidlech výrobců z celého světa.

Již v roce 1982 se airbag a předpínače bezpečnostních pásů dodávaly jako výbava na přání pro veškeré osobní vozy Mercedes-Benz. Do roku 1992 se stal airbag řidiče standardní výbavou ve všech modelech značky. V roce 1994 rozšířil standardní bezpečnostní výbavu airbag spolujezdce vpředu. Následující roky přinesly zavedení řady dalších airbagů.

Zavedení této výbavě předcházela spousta testů, které dokázaly, že airbagy mají jako standardní výbava své opodstatnění. Během doby přibyla nejen v automobilech značky Mercedes-Benz spousta dalších inovačních a bezpečnostních prvků, které snižují riziko nehody a omezují dopady případné kolize na cestující ve vozidle.

Zdroj a foto: Mercedes-Benz Česká republika

 

Zveřejněno: 17. 12. 2020