Minirecenze: Neskutečná sluchátka Sony LinkBuds WF-L900

Na úvod si dovolíme použít popis ze stránek výrobce, společnosti Sony. Ten totiž přesně vystihuje, o co jde a po testu s ním naprosto souhlasíme. Nejde tedy jen o marketingový výkřik, ale reálné zhodnocení jejich možností.

„Se sluchátky LinkBuds zůstanete vždy ve spojení s každodenním životem. Umožňují pohodlné celodenní nošení, jelikož jasně slyšíte okolní zvuky, vaše uši nic nezatěžkává a zůstáváte v kontaktu s lidmi i okolím, aniž byste museli vypínat svůj osobní soundtrack. Se sluchátky LinkBuds snadno propojíte svůj každodenní život s oblíbenou zábavou, ať jste kdekoli a děláte cokoli.“

A ještě na úvod prozradíme cenu, za kterou lze tato sluchátka v šedém nebo bílém provedení typicky sehnat. Je to 3.590 korun. To abyste hned na úvod věděli, do čeho jdete. Ještě si dovolíme jeden komentář k ceně: ta je výjimečná vzhledem k tomu, co Sony přináší. Přesvědčíme vás o tom.

Miniaturní, a přitom skvěle drží v uších

Společnost Sony dokázala, že v miniaturizaci a dobrých nápadech je jedním z nejdůležitějších společností na světě. Tak třeba balení výrobku je tak miniaturní, že byste to těžko očekávali.

Když jsme dostali k testování sadu sluchátek s nabíjecím pouzdrem, nemohli jsme uvěřit. Krabička, ve které dolétly až k nám, je vyrobena z recyklovaného papíru a obsahuje asi 20cm nabíjecí kablík, pět párů různě velkých držáčků do ucha (o nich si ještě přečtete) a dobíjecí krabičku se sluchátky, po jejímž otevření se dostanete ke dvěma mušlím, které v krabičce drží silný magnet.

Sluchátka zajistí až pět a půl hodiny přehrávání hudby, energie uložená v krabičce zajistí dalších 12 hodin hudby. Už za deset minut pobytu v krabičce můžete hudbu poslouchat dalších 90 minut. Aplikace Headphone Connect vás pak upozorní, pokud energie v krabičce poklesne pod 30 % její kapacity – a je tedy nutné ji připojit k nabíječce.

Sony navíc vyrábí sluchátka i pouzdro z plně recyklovaného materiálu, takže máte jistotu, že jejich koupí přispíváte k aktivní záchraně planety, a ne že to jen výkřik nevzdělaných a málo znalých eko-fanatiků z EU. A ještě něco, dobíjecí krabička se sluchátky je tak malá, že ji můžete mít v kapse, kabelce nebo jinde, aniž by vám nějak překážela.

Bohužel nemáme tolik místa, abychom upozornili na všechny technologické novinky a zvláštnosti, které sluchátka nabízejí. O tom si můžete přečíst na stránkách výrobce. My se budeme věnovat tomu, čím nás sluchátka dostala na kolena. Doslova.

Geniální způsob uchycení v uších

Zatímco mnozí z ostatních výrobců pecek do uší zápasí s výrobou různých vložek, abyste sluchátka uchytili a ta vám nevypadávala z uší (snad kromě nedávno recenzovaných sluchátek Philips Fidelio T1), Sony tohle věc vyřešilo jednou provždy skvělým nápadem uchycení.

Snad to popíšu dostatečně jasně, ale funguje to. Tato sluchátka, tedy pecky samotné, se skládají ze dvou částí. Aktivní, ve které je veškerá elektronika a zvukové měniče a jakéhosi kroužku, ve kterém je magnet, přidržující mušle v nabíjecí krabičce. K tomu Sony dodává pět velikostí silikonových kroužků s různě dlouhými „uchy“. Princip uložení v uších je ten, že kroužek vložíte do spodní části ušního boltce a o ten se opře, takže aktivní prvky míří přímo do vašeho sluchovodu. Na aktivní části je osazení, na které se nasazují zmíněné kroužky s výsekem, který po natočení přesně zapadne do zámku v aktivní části mušle. A podle tvaru vašeho ucha pak ono „ucho“ opřete ve vašem ušním boltci o protizávit, jak se odborně tato část ušního boltce nazývá. Tím je zajištěno, že sluchátko je pevně fixováno v uchu na dvou místech nejen proti vypadnutí, ale i proti pootáčení.

Tohle fakt Sony vymyslelo geniálně. A protože každý boltec je jiný, Sony přidává pět velikostí kroužků s různě dlouhými „uchy“. Usazení v uších je velmi příjemné, nikde netlačí, vyhnete se neustálému pootáčení sluchátek „klasického“ provedení, aby vám nevypadávala z uší. Netrápí vás čištění mušlí od ušního mazu, jak je tomu u sluchátek se silikonovými špunty.

A přitom zvuk předávaný do vašeho ucha je u Sony jedním slovem jedinečný. Výkon je sice omezen, abyste neohluchli, což mě konkrétně trochu omezovalo, protože jsem zvyklý na „pořádná kila“ do hlavy, ale musím uznat, že při testování hudebních vzorků jsem mnohdy přišel na zprůhlednění části skladeb, které jsem dosud nevnímal. Takže, třeba při koncertu Black Sabbath zpěv diváků. Ten jsem z reprobeden nebo sluchátek s hlavovým mostem nikdy neslyšel nebo spíše nevnímal. V souvislosti s hudbou k testování musím říci, že basy nebyly dominantní, nicméně při poslechu z mušlí mi nechyběly. Když zhodnotím přenos hudby, je prostě možné ho nazvat slovem jedinečný.

Navíc mušle jsou koncipovány tak, že i když posloucháte muziku, můžete slyšet okolní zvuky a hluky. A pokud na vás někdo začne mluvit, vyjmete jednu mušli z ucha a proud hudby se pozastaví, i ve druhé mušli. Po zpětném nasazení jedné z mušlí hudba pokračuje tam, kde byla přerušena.

Samozřejmě sluchátka lze použít i jako hands-free, funguje to spolehlivě. Mušle se ovládají poklepáním ne přímo na ně (možné to je), ale třeba i na hlavu poblíž ucha. Dvojité nebo trojité poklepání posune skladbu vpřed nebo přejde na novou na pravém uchu, na levém zase umožní „couvat“ v hudebním přídělu.

Mezi další výhody „buds“ od Sony patří to, že i když hrajete hodně nahlas, nikoho v okolí nerušíte. I při plné hlasitosti není slyšet šumění do okolí, které pro lidi kolem může působit rušivě. A taky mnohdy fakt působí.

Samozřejmostí, když to povolíte, je ovládání pomocí hlasových příkazů Google Assistant nebo Amazon Alexa. Tady jste ale odkázáni na vícero jazyků, mezi kterými ale čeština ani slovenština zatím není.

Snad jediná nevýhoda

Nevím, pro jakou skupinu uživatelů jsou sluchátka prioritně určena, ale myslím si, že pro běžnou skupinu konzumentů populární hudby, takže je to v pohodě.

Pokud ale patříte mezi zaryté rockery nebo dokonce metalisty, pak vás sluchátka mohou překvapit tím, že hlasitost jimi předávané hudby je značně omezena, takže i po denním poslechu vám nebude pískat v uších, což bývá předzvěstí odumírání sluchových buněk ve sluchovém aparátu.

A druhou slabinou je, že takový rocker se určitě rozvášní při poslechu dobré hudby. Ovšem ouha! Jakmile začne pokyvovat hlavou do rytmu hudby, sluchátka se tu a tam začnou chovat, jako byste v jejich okolí poklepali dvakrát nebo třikrát. Stalo se mi při poslechu Black Sabbath a jejich písně Children of the Grave, kdy jsem, ohromen hudbou, mocně pokyvoval hlavou do rytmu, že najednou – aniž bych si nějak tloukl do hlavy – že přehrávání písně ustalo a skočila mi tam další píseň ze seznamu skladeb k přehrání – Paranoid. To samé se mi pak stalo ještě při poslechu Motörhead a jejich skvělé písně Whorehouse Blues – a modří vědí, že nejde o žádnou divočinu, ale o velmi solidní na kytarách a harmonice založeném blues. Tak jen abyste se toho nelekli a počítali s tím, divoké pohyby hlavou nechte jinde, písně pak pojedou podle seznamu a nevyhodíte si meziobratlovou ploténku…

Budy, které si můžete hned koupit

Kdo mě zná, ví, že jsem příznivcem dobré hudby přehrávané hodně nahlas. Přes reproduktory nebo přes hlavová sluchátka, kdy jsem majitelem první generace naprosto neoddiskutovatelně nejlepších sluchátek Sony MDR-1RNC, předchůdce tisícovkové série (na test páté řady této série brzy dojde, už je mám připravené v krabici na stole). A jsem spíše odpůrcem „budů“ do uší, protože moje uši nemají pro mnoho výrobců standardizovaný rozměr, takže mě jejich umístění do uší spíše rozčiluje – a proto je nenávidím, protože mi pořád vypadávají.

Testem těchto sluchátek ale odvolávám, co jsem řekl a napsal, a musím konstatovat, že Sony LinkBuds WF-L900, mě tak překvapila, že bych si je i koupil (druhé jsou zmíněné Philips Fidelio T1). A to především právě kvůli bez jakýchkoli omezení při nasazení v uších.

Skvělé je, že Sony dodává aplikace, které usnadňují nastavení sluchátek i volbu proudu hudby.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající.

Zhodnocení: Sluchátka Sony LinkBuds WF-L900 díky skvěle vymyšlenému systému uchycení v uších skvěle padnou a nijak vás neobtěžuji a neomezují. Navíc mají certifikaci IPX4, takže jim nevadí stékající pot nebo déšť. Jejich zvuk je přesvědčivý, se snadným rozlišením nástrojů a zvuků, zeslabují a zesilují se podle intenzity okolního hluku, spárování s telefonem je snadné a nečiní žádné problémy. Jejich hodnota vzroste i při použití aplikací pro jejich ovládání v mobilu a pro sestavení hudebních setů. Mnohé z uživatelů pak dostane systém 360° přehrávání nebo využití LDAC Jako zdroje hudby. Sony nastavilo laťku sakra vysoko.

Zveřejněno: 15. 08. 2022