Minirecenze: Trojzásuvka ovládaná i na dálku

Psát o tom, že TP-Link je jedním z předních tvůrců zařízení pro chytrou domácnost je asi zbytečné. K mnoha zařízením, které se dají ovládat na dálku z mobilního telefonu prostřednictví apky Tapo nedávno přibyla trojitá zásuvka se dvěma USB napájenými zásuvkami USB-A a jednou zásuvkou USB-C. Kromě tří síťových zásuvek najdete na chytré prodlužce i osvětlené tlačítko a u každé zásuvky pak i ne zrovna moc dobře viditelné číslo, vedle nějž se nachází indikační dioda upozorňující na to, zda je daná zásuvka v dané chvíli aktivní či ne.

Chytrý prodlužovací kabel TP-Link Tapo P300 možná může nabídnout víc, než si myslíte. Základní funkčností trojzásuvky je společné zapnutí a vypnutí všech zásuvek. To se provádí stiskem tlačítka na trojzásuvce, a tady chválíme to, že tlačítko je prosvětlené, takže třeba i v potemnělé místnosti ho dokážete snadno nalézt a stisknout. Co dále chválíme, je vestavěná ochrana proti proudovému přetížení a přehřátí. Na obrázku vidíte, jak je to v trojzásuvce uděláno.

Další velké plus spočívá v tom, že tuto trojzásuvku můžete ovládat hlasem a to i v češtině a slovenštině. To se děje prostřednictvím aplikace Amazon Alexa, Asistenta Google nebo asistentky Siri. Pokud používáte zařízení od Applu, pak máte jistotu, že zařízení můžete ovládat aplikací HomeKit.

Výrobce ovšem rozšířil funkčnost trojité zásuvky i o na nabíjení přenosných nebo nositelných zařízení. K dispozici jsou tu dva konektory USB-A a jeden USB-C. Celkový výkon, který prodlužka dokáže přes konektory USB dodat, je 18 W, dělí se ale mezi jednotlivé USB porty. Pokud však použijete jen jednu zásuvku, pak celých 18 W má k dispozici pouze jedno připojené zařízení – a nabití jeho baterie je díky tomu poměrně svižné. Jen upozorňujeme na to, že i když vypnete všechny zásuvky, třeba tlačítkem na trojzásuvce, zásuvky USB-A a USB-C jsou stále napájené, vypínací tlačítko na ně nemá žádný vliv.

Aplikace Tapo umocní výhody prodlužky

TP-Link pro rodinu svých chytrých zařízení nabízí v Google Play a obchodě Applu aplikaci Tapo. Tam máte logicky srovnána zařízení do skupin a na jakési pracovní ploše pak najdete aktivní zařízení, která můžete ovládat. Tato zařízení lze umístit do jednotlivých místností vaší domácnosti, takže třeba my máme – jak vidíte na obrázku – chytrou trojzásuvku umístěnu v obývacím pokoji. To je důležité, protože pokud třeba odcházíte z domu, můžete nechat vypnou všechny zařízení buď ve zvolené místnosti nebo v celém domě.

Ale pozor! TP-Link nezůstal jen u obyčejného zapínání a vypínání jednotlivých zásuvek! Vy si totiž můžete pro jednotlivé zásuvky vytvořit časový plán, který vám bude v určitou dobu zapínat a vypínat spotřebiče, připojené do jednotlivých zásuvek. A pokud chcete použít trojzásuvku pro simulaci dění v domácnosti (tzv. režim nepřítomnosti), pak i tohle je možné. Pokud do ní zapojíte například dvě svítilny a rádio, v náhodných časech se budou světla rozsvěcovat a občas se tu a tam zapne rádio, to proto, aby případné nenechavci získali dojem, že v domě nebo bytě někdo je – a šli o dům dál.

K čemu to je?

Možná by teď logicky mohlo přijít vysvětlení, k čemu se vlastně trojzásuvka hodí a proč byste o její koupi při ceně kolem 1.200 korun měli vlastně uvažovat? Nestačila by obyčejná „nechytrá“ trojzásuvka za dvě stovky?

Odpověď zní: nestačila. Důvodem jsou již vyjmenované možnosti trojzásuvky Tapo P300, a právě možnost ovládání prostřednictvím časového plánu. Takže: můžete si třeba připojit ventilátor, který v určitou hodinu začne foukat, jak vidíte na obrázku. Můžete si připojit i lampy, které se třeba v určitou hodinu rozsvítí nad akváriem. Můžete si připojit rádio, které vás ráno vzbudí přívalem hudby nebo zpráv místo odporného zvuku budíku nebo omleté písničky z mobilu. A – jak jsme už zmínili – můžete připojit světla a zdroj hudby pro simulaci toho, že v domě někdo je. Nebo, pokud máte u bazénu čerpadlo, které přes sluneční kolektor ohřívá vodu, pak i tady vám trojzásuvka pomůže.

A ještě jedna věc, která zvyšuje hodnotu prodlužky: každé do jedné ze zásuvek připojené zařízení je možné nechat pracovat po určitou dobu. Tedy zapnout časovač, který po určitě době zásuvku vypne.

Jinak upozorňujeme na to, že prodlužka musí být používána ve vnitřním prostředí, tedy v domě nebo bytě, nikoli na venkovních prostorách, kde by déšť, vlhkost či mlha mohly zapříčinit zkrat…

Důležité je vědět, že maximální výkon, který můžete najednou ze tří zásuvek odebírat, je 2300 W, tedy 10 A při napětí 230 V, pokud tuto hodnotu odběru (výkonu) překročíte, zafunguje nadproudová ochrana vestavěná v prodlužce a zásuvky se odpojí.

A ještě něco, co se může hodit: délka přívodního kabelu prodlužky je akorát 1,5 metru.

A jak to funguje?

Tapo P300 spolupracuje s vaší domácí sítí přes Wi-Fi. Ovšem pozor, „umí pouze“ 2,4 GHz, pokud byste tedy měli router, který umožňuje Wi-Fi provozovat „jen“ na 5 GHz, pak máte smůlu a trojzásuvku ovládat nemůžete. Nepropojí „se to“. Ale abyste mohli lépe spát, prozradíme vám, že naprostá většina Wi-Fi routerů (směrovačů) zvládnou obě kmitočtová pásma pro Wi-Fi.

Prodlužku připojíte a v aplikaci Tapo vyberete přidat zařízení Tapo P300, a pak se jen řídíte pokyny průvodce na obrazovce, čehož výsledkem je, že budete moci na dálku (i když jste mimo byt, nebo vlastně mimo vaši domácí síť) ovládat jednotlivé zásuvky. Instalace je snadná jak facka a zvládne ji do dvou minut každý.

A pokud doma nemáte Wi-Fi, pak se ničeho nebojte. V každém mobilu je Bluetooth, v Tapo P300 taky, a pomocí komunikace přes tento kanál je rovněž možné zásuvku ovládat.

A jednu výtku k tomuto zařízení, o kterém jsme díky jeho možnostem nebo spíš vymoženostem napsali víc, než jsme sami čekali, přece jen našli. Jde o označení jednotlivých zásuvek. Vedle diod u jednotlivých zásuvek je vstříknuto do plastu i číslo zásuvky. To je ale malé, a tím pádem ne moc čitelné, takže uživatel může mít potíž s lokalizací jednotlivých zásuvek. Ale my hned máme tip: tyto vystupující čísílka s označte lihovým fixem a máte vystaráno. Budou viditelná (snad) každému…


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnutí: Prodlužovačka TP-Link Tapo P300 dokáže víc, než na první pohled čekáte. Jednotlivé zásuvky můžete na dálku ovládat pomocí aplikace Tapo, a to i hlasem. Za vynikající vymoženost považujeme nadproudovou ochranu, která funguje i pro případ zkratu v jedné ze zásuvek. Napájení se v takovém případě odpojí ze všech tří zásuvek. Způsoby využití prodlužky jsou popsány ve článku a jsou až neočekávaně rozmanité.

Zveřejněno: 20. 02. 2023