Nový školní rok startuje: Jakoupak máte doma „wifinu“?

Ani se nenadějeme a za pár dní se děti už se začnou vracet z prázdnin zpátky do škol. A protože i pro ně je dnes domácí připojení k internetu důležitější než kdy jindy, podívejme se, co lze udělat pro to, abychom zvýšili úroveň a kvalitu konektivity v našich domácnostech, a nenechali tak své potomky v době kamenné.

Skutečně vám stačí jen základ?

Internet dnes patří k základní výbavě našich domovů, přesto často nevěnujeme dostatečnou pozornost tomu, jakým způsobem se k němu připojujeme. A tak často dáváme zavděk základnímu routeru, který dostáváme od svého poskytovatele internetového připojení (ISP či chcete-li operátora) a tak máme většinou pocit, že jsme pro sebe a svoje ratolesti udělali maximum.

Jenže základ mnohdy znamená v tomto případě skutečně základ, takže od takového řešení nečekejme žádné zázraky. Podobně nemůžeme čekat zázraky od „hi-tech“ routeru, který jste koupili z „druhé ruky“ přes Marketplace na FB a byl na špičce před deseti i více lety. Starší Wi-Fi standardy dnešním potřebám už zkrátka nedostačují, a to většinou ani tehdy, když jsou tyto potřeby ještě relativně skromné.

Internet prostě potřebujeme mít k dispozici všude v domě či bytě, dokonce i v těch nejodlehlejších koutech, třeba ve sklepě, kde máme bezdrátové čidlo úniku vody nebo na půdě, kde má nejmladší syn svůj pokojík. Co se týče dětí, ty si totiž zvykly na to, že kromě zábavy, která je pro ně prioritou, část jejich výuky probíhá online. Mohou se přes internet učit s kamarády, nebo je častokrát nástrojem pro tvorbu jejich domácích úkolů. Jenže do dětských pokojů často signál z routeru zasahuje jen okrajově, slabě, a tak výuka se přesouvá mnohdy do kuchyně nebo v obývacího pokoje, což nemile reflektují ostatní členové domácnosti. Ale není jiného řešení, jak se zdá.

Nebo je? Ano, takové řešení skutečně existuje!

Vyzkoušejte meshový systém

Řešením v takových případech může být nahrazení stávajícího routeru meshovým systémem, díky kterému se bezdrátová síť dostane do všech koutů domácnosti. Meshový systém se skládá z jednotlivých přístupových bodů, které si představte jako malé „kostičky“, jež šíří internetový signál. Výhodou je, že tyto jednotky jsou všechny plnohodnotné, dokážou fungovat samostatně a v podstatě je lze doplňovat o další kusy, podle toho, jak velký prostor jimi chcete pokrýt.

Velkým plusem meshového systému je především to, že díky němu můžete vybudovat jednotnou síť s jedním názvem a jedním heslem pro celý pokrývaný prostor. Přechod připojených smartphonů, tabletů nebo počítačů mezi jednotlivými krabičkami, „kostičkami“ – podle aktuální síly signálu – je plynulý a vůbec ho nepoznáte. Při videohovorech s rodinou, s kamarády nebo třeba s učiteli můžete klidně přecházet po bytě a nikdy nedojde k výpadku komunikace, a to ani krátkodobému, což byla situace, kdy jste měli nasazeny v bytě třeba dva routery právě z důvodů vykrytí co největšího prostoru. Při přecházení z dosahu jednoho k druhému totiž bylo nutné navázat s tím druhým spojení – a to chvíli trvalo. Takže vám třeba mohla spadnout výuková videokonference na vašem telefonu…

Pro komplexní pokrytí prostoru většiny domů nebo bytů bohatě dostačují tři přístupové body, tedy „kostičky“. Právě toto řešení je navíc i cenově dostupné, takže se rozhodně nemusíte bát příliš vysokých nákladů na koupi. A navíc ani na instalaci, protože tu s pomocí mobilní aplikace jednoduše zvládnete sami. A když ne vy, tak váš IT kamarád nebo určitě technicky zdatnější potomek.

Mesh od Mercusysu je jistota za rozumnou cenu

Zařízení se skvělým poměrem ceny a výkonu nabízí na českém trhu a v tomto segmentu také značka Mercusys, která si zde jen za pouhých pár let stihla vybudovat velmi slušnou pozici. Wi-Fi meshovou síť pro celou domácnost dokážete zajistit třeba s pomocí sady Mercusys Halo H30G, která se dá sehnat právě ve verzi obsahující tři jednotky.

Designově velmi povedené řešení vám tak zajistí bezdrátovou síť s maximální přenosovou rychlostí do 1,3 Gbit/s. Pokud si to nedokážete představit, pak vězte, že s touto rychlostí zvládnete bez problémů i více videohovorů současně. A ještě přitom můžete i něco stahovat. Vaším limitem zůstane ale jen rychlost samotného připojení k internetu od vašeho operátora. A pokud byste některé zařízení z nějakého důvodu nechtěli připojit bezdrátově, jsou v jednotkách i porty pro kabelové připojení.

Samozřejmostí je pak možnost ovládání a nastavení přes aplikaci Mercusys. To ostatně umožňují i další sady série Halo. K těm pokročilejším patří modely Halo H70X nebo H80X, které dokonce umějí novější standard Wi-Fi 6, a tedy zvládají vyšší rychlost i obsluhu více připojených zařízení.

Zveřejněno: 30. 08. 2022