Panasonic končí s vlastním televizním OS

Panasonic končí se svým vlastním operačním systémem pro televize. Namísto toho bude používat platformu Fire TV od Amazonu.

Týkat se to zatím bude minimálně OLED televizí Panasonic. Ty dosud běžely na systému MyHomeScreen, což byla nadstavba nad původním Firefox OS – to je platforma, kterou původně vyvinula Mozilla.

První OLED TV, které Panasonic pro letošní rok představil – modely Z95A a Z93A – už Fire TV mít budou. Přechod na jinou platformu byl u společnosti Panasonic jen otázkou času. MyHomeScreen totiž oproti konkurenci silně zaostávala, a to jak co se týče funkcí, tak i množství dostupných aplikací, které třetí strany prakticky nevyvíjely.

Fire TV navíc na televizorech značky Panasonic představí zcela nové uživatelské rozhraní. Na jednu stranu je změna pro zákazníky společnosti Panasonic výhodou – budou mít k dispozici nejnovější aktualizace a aplikace – na stranu druhou dostanou také více reklam.

Kromě Amazonu začal Panasonic spolupracovat také s Apple, od kterého převzal integraci s Apple Home a s AirPlay 2. Což znamená mimo jiné to, že uživatelé televizorů Panasonic dostanou vůbec poprvé hlasové ovládání pomocí asistentky Siri.

Zveřejněno: 15. 01. 2024