Panasonic přestane vyrábět vlastní televize v Plzni

Společnost Panasonic podle portálu FlatpanelsHD oznámila, že přestane s vlastní výrobou televizorů pod svou značkou. Televizory Panasonic sice budou i nadále dostupné, ale vyrábět je bude externí partner.

Zajímavé je, že tahle zpráva, která obletěla celý svět, se týká České republiky, konkrétně Plzně, kde má Panasonic svoji továrnu. Jenže zde chce ukončit výrobu televizí a převést ji na zatím nejmenovaného externího partnera.

Zaměstnanci byli o této skutečnosti informováni vedením v průběhu uplynulého týdne. Od roku 2022 tak bude výroba přesunuta, jenže zatím není známo, kam to bude. Agentura Nikkei už dříve hovořila o tom, že by zmiňovaným externím partnerem mohla být čínská TCL.

Panasonic celou situaci pro FlatpanelsHD potvrdil a zároveň ubezpečil, že investice do televizí značky Panasonic budou i nadále pokračovat a že firma neukončí ani svůj vlastní vývoj, který bude i nadále realizován jak v Japonsku, tak v Evropě, konkrétně v německém Langenu.

Japonská firma sice část výroby na externí partnery outsourcovala už dříve, ale LCD a OLED modely střední a vyšší třídy televizorů byly stále vyráběny v plzeňské továrně, která zaměstnává přibližně tisícovku lidí.

Zveřejněno: 26. 10. 2021