Průzkum: Smart TV vzaly podíl konzolím a TV boxům

V segmentu streamování videa se odehrává lítý boj o hlavní platformu. V posledním čtvrtletí loňského roku si z pomyslného koláče více ukously chytré televize.

Podle analytické firmy Conviva rostl segment streamování videa jako celek ve sledovaném období meziročně o 7 procent – dle měření celkového diváckého času. Zatímco v regionu severní Ameriky se růst téměř zastavil, v Evropě činil 20 procent a v jižní Americe dokonce neuvěřitelných 61 procent.

Přes televizory se globálně streamovalo 76 procent obsahu a následovaly mobily (11 %), desktopy (8 %) a tablety (5 %). Je však zajímavé, že když tato čísla rozdělíme na drobné, zjistíme, že smart TV platformy zaznamenaly růst, naopak herní konzole či TV boxy a „dongly“ pokles.

Třeba Xbox klesal o 19 %, PlayStation o 12 % a mírný pád zasáhl i Apple TV a Amazon Fire TV, konkrétně o 1 %, respektive 7 %. Android TV naopak vyskočil o 42 %, LG TV o 36 %, Samsung TV o 27 % a Roku o 12 %. Právě u platformy Roku se ale potvrzuje, že do všech regionů kromě severní Ameriky přišla pozdě. Právě v severní Americe dominuje, ale všude jinde má podíl jen v jednotkách procent.

Zveřejněno: 11. 02. 2022