Recenze: Ergonomická myš Evolveo TwinVerti padne přesně do ruky a chrání před zdravotními problémy

Zcela bez debat základními dvěma prvky ke komunikaci a ovládání počítače jsou dvě věci: klávesnice a myš. Těmi můžete ovládat počítač a psát. Zvykli jsme si na ně a používáme je běžně každý den.

U myši je to až zaběhlá situace. Ale: položte si ruku na stůl. A všimněte si toho, že přirozeně je vaše ruka mírně natočená. Pokud tedy používáte myš, musíte roku pootočit tak, abyste dosáhli na ovládací tlačítka a tělo myši bylo pod dlaní tak, abyste ji mohli snadno ovládat. Myš většina lidí používá pravou rukou, ale jsou i případy, kdy se někteří lidé naučili používat myš rukou levou, aby pravou měli „k ruce“ pro další činnosti, třeba pro uchopení mobilu nebo psaní poznámek na lístky Post-It a tak dále. V tento okamžik upozorňuji, že tento článek není určen pro ně.

Myš, o které chci napsat, je totiž určena jen pro praváky, nebo právě pro ty, co si zvykli ovládat toto periferní zařízení pravou rukou.

Vybalení: Padne do ruky jak ulitá

Moje první setkání s touto myši proběhlo po vybalení z úhledné krabičky a jejím položení do pracovního prostoru vpravo vedle klávesnice. A tady se vracím k tomu, co jsem psal v úvodu. Do mojí přirozeně položené ruky, tedy mírně nakloněné vpravo, tato myš vklouzla přesně tak, jak je mi to příjemné a je to svým způsobem i přirozené.

A tady si dovolím jednu odbočku. Moje bývalá přítelkyně si pořídila počítač Apple s extra tenkou myší. Tím ale nechci hanět elegantní výrobek této společnosti. Prostě to tak bylo a znám i další dva uživatele, kteří používají malé nebo tenké myši, u kterých se po čase užívání objevil problém. Po nějaké době si přítelkyně začala stěžovat, že ji bolí pravá roku, kterou myš ovládala a to tak, že jí to bylo až nepříjemné. Přestěhovala tedy myš pod levou ruku, ale problémy se objevily i tady. Navštívila tedy lékaře, který ji poslal k odborníkovi – a ten hned po několika minutách diagnostikoval problém: zánět karpálního tunelu. Bolestivý, ale léčitelný problém. Jeho příčinou je vynucená nepřirozená poloha ruky při práci.

Může se to stát a vím celkem o třech lidech, kteří se s ním setkali. To vše mi vytanulo na mysli, když jsem si položil ruku na myš TwinVerti. Ruka byla v pro mě přirozené poloze obě hlavní tlačítka byla v snadném dosahu mých prstů, stejně jako ovládací kolečko mezi nimi. Musím říct, že jsem měl během své praxe pod rukou hodně myší: od mikro miniaturní od HP, kterou jsem doslal jako dárek přes no name myši od různých firem, ale mě nejvíc pomáhaly dvě myši, které mi přirostly k srdci: myš od Microsoftu a od Logitechu. Obě byly baculaté a přesně padly pod ruku a ovládání počítače s nimi byla jedna báseň. Až do té doby, co mi obě postupně odešly. U myši od Microsoftu začalo blbnout tlačítko a u Logitechu se kurzor na obrazovce začal pohybovat poskokem, takže obě byly v ten okamžik na odpis. Sháněl jsem Logitech všude možně, protože výrobce inovoval a tenhle model prostě vyřadil z nabídky. Sehnal jsem sice použitou v mega marketu v Hradci Králové, ale nebyla funkční. Takže konec, i za cenu přes dva tisíce, které jsem byl tehdy ochoten dát. Nyní jsem dostal k počítači All-in-one od Lenova placatou myš, která mi skoro vyhovovala…

Až do té doby, co mi agentura, která se stará od Evolveo, poslala TwinVerti. Tedy, aby bylo jasno, nejprve mi poslala tiskovou zprávu a po dohodě pak i myš, kterou jsem vybalil – a dostala mě.

Je skvělá. Padne přesně do ruky, pro herní maniaky dokonce umožňuje osvětlit povrch před myší stiskem malého tlačítka nahoře mezi hlavními tlačítky před kolečkem rolování. Je tu několik možností nastavení „blikání“, ale protože na takové pitomosti nemám čas ani náladu, nepoužívám tyto vymoženosti, ač připouštím, že tohle je jedna z věcí, která může třeba herní maniaky inspirovat ke koupi, ostatně syn přítelkyně je toho jasným důkazem, jeho počítač i klávesnice a neskutečně drahá a vyvážená speciální herní myš se zaručeným počtem kliknutí na tlačítka svítí jak vánoční stromeček…

Proti gustu žádný dišpoutát, jak se říká. Nebo říkalo.

Zapnutí

Myš má vpředu zásuvku USB-C, ze které se nabíjí vestavěná baterie Li-ion s kapacitou 500 mAh. Ta mi slouží už třetí měsíc bez nabíjení – a to sedím u počítače každý den svých osm až deset hodin. Takže při hodnocení z pohledu dlouhodobého používání jsou tohle body k dobru. Všechna tlačítka jsou přesně tam, kde mají být a ovládací síla třeba ke kliknutí je přesně taková, jakou si představuji.

Až na dvě tlačítka, umístěná na levé straně. Jedno slouží při ovládání webového prohlížeče k návratu o jednu stránku (to dolní) a druhé k posunu vpřed. A ta jsou umístěna nerozumně. Jejich ovládací síla k sepnutí je totiž ve srovnání s klasickými ovládacími tlačítky trochu větší, a tak při stisku jednoho z tlačítek nastává situace, kdy stisk jednoho z těchto dvou tlačítek vzbudí (u mě) reakční pohyb ukazováčku a ten – ač nechtěně – stiskne klasické tlačítko na myši, a kurzor na nastaví tam, kde je právě ukazatel myši. Tohle je jediné, co mi na tomhle majstrštyku od Evolvea vadí. Ta tlačítka by měla být umístěna o trochu níže a navíc síla k jejich ovládání by měla být stejná jako u hlavních tlačítek, jsou moc „tvrdá“.

Upozorňuji ale současně na to, že se na všechno dá zvyknout a „chybovost“ ovládání s časem klesá. Ostatně na vše si zvyknete – chce to jen čas.

Nemohu hodnotit, zda myš je natolik ergonomická, aby zamezila zánětu karpálního tunelu díky nepřirozené poloze ruky při ovládání klasické myši, ale kamarád, který tímto problémem trpěl, mi myš a její provedení pochvaloval a dokonce slíbil, že si tuhle myš určitě pořídí… Jestli tak učinil nebo ne, se mi ale nepodařilo zjistit, protože v době psaní tohoto článku mi chodily zprávy typu: „Jsem voe na veletrhu teď nemůžu. Ozvu se.“ A jim podobné. Samozřejmě, že se neozval, čímž apeluji na to, abyste se někomu, kdo se s vámi chce spojit, určitě ozvali, abyste třeba nepřišli o nějaký byznys nebo stipnou historku z manželského života. Třeba.

Co ještě tahle supermyš umí?

Když jsem zmínil ergonomii, výrobce na to jde pěkně zostra. Myš je totiž potažena neklouzavým a velmi příjemným povrchem, takže ani při rychlém vyhledávání údajů v tabulkách, vám z ruky nevyklouzne. Při pohledu na myš vás zaujme vpředu umístěný sloupec LED diod, které slouží k osvětlení prostoru před myší, jak bylo i psáno. Nahoře z myši trčí otočný knoflík s možností stisknutí, ten slouží k přesunování třeba tabulek v Excelu zleva doprava a zase zpět. Šikovná věc. Je by možná to kolečko mohlo mít snazší chod, ale to bych chtěl moc. Kolečko ničemu nevadí při běžné práci a je prima, že tu je, používám ho aktivně právě v Excelu při honění údajů „za pravým rohem monitoru“ a zase zpátky.

Na spodku myši jsou dvě tlačítka pro nastavení rozlišení myši (na 800, 1200 a 1600 dpi označené – jak jinak – DPI) a režim MODE, kterým určujete, s jakým zařízením bude myš komunikovat. Buď to může být přes USB nano adaptér (na který je v dolní části myši „kapsička“, do které jej ukryjete třeba při přejezdu na jiné místo vaší činnosti) nebo s dalšími dvěma zařízeními (třeba notebook, tablet) přes Bluetooth. Stiskem tlačítka volíte zařízení, jež budete ovládat. Vedle jsou i tři LED diody USB, BT1 a BT2 indikující, jaké zařízení právě ovládáte. Je tu i posuvný vypínač ON/OFF.

Hodnocení

Kromě maličkostí s posunem vpřed a vzat ve webovém prohlížeči a vyšší tuhosti tlačítek ve srovnání s citlivějším ovládáním „klasických“ tlačítek (což u mě vedlo k popsanému jevu vyvolaného reflexu a nechtěnému stisku) jsem tu ale nenašel nic, co by vadilo přesné práci s myší. Výrobci bych doporučil použít jemnější mikrospínače pro pohyb vpřed a vzad a možná v další verzi tato tlačítka umístit o kousek níže, tím pádem by se trochu posunul ukazováček a neovlivňoval by nechtěně stisk hlavní klávesy. Ale, jak jsem psal, dá se na to zvyknout po trochu delším čase. Výhodou je, že s myší můžete ovládat nezávisle až tři zařízení (PC, laptop, tablet třeba).


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Myš hodnotím jako vynikající.

Shrnutí

Skvělý nápad, realizace a ergonomické provedení, které přesně padne do ruky, což u myši je velmi důležité. Myš je nejen zajímavá, ale i ergonomicky dobře vyřešená. Dobře padne ro ruky a povrch má příjemný na dotyk a je bezpečná v ovládání – nevyklouzne z ruky. Pro milovníky osvětlení nabízí zajímavé možnosti osvětlení prostoru před myší.

A cena? 899 Kč mi přejde velmi přiměřená vzhledem k jejím možnostem.

PS: A pokud se vám zdá recenze málo podrobná, pak vám navrhuji, abyste navštívili stránky výrobce, kde se dozvíte nejen více o tom, jak vás může otrávit zánět karpálního tunelu, jak často se objevuje (možná se budete divit, jak častá komplikace to je), ale taky je tu výčet všech možností myši. Pokud jsem na něco zapomněl, výrobci se omlouvám, ale cílem této dlouhodobé recenze bylo zjistit, jak se myš chová z uživatelského hlediska.

A musím říct, že opravdu mravně!

A je fakt tichá!

Fotky pocházejí z webu výrobce.

Zveřejněno: 09. 10. 2024