Recenze: Proměňte svůj obývací pokoj v kino s projektorem ViewSonic X2000B-4K

Každý milovník filmů ví, že není nic důležitějšího než kvalitní obraz a zvuk. Ačkoliv spousta moderních televizorů to nabízí, i ty největší se stále nevyrovnají velikosti obrazu, který dokáže nabídnout projektor.

ViewSonic X2000B-4K je laserový projektor typu UST s ultrakrátkou projekční vzdáleností, který slibuje skvostný vizuální zážitek ve 4K rozlišení a pohlcující audio. Co všechno se ale v tomto velikánovi skrývá? Opravdu nám nabídne zážitek, který se vyrovná kinu? Na to se pojďme společně podívat.

První dojmy

Již na první pohled jde poznat, že X2000B-4K spadá do kategorie luxusnějšího zboží. Dodává se v krabici, ve které kromě projektoru nalezneme i napájecí kabel, dálkové ovládání společně s bateriemi, čistící hadřík a stručnou uživatelskou příručku. Všechno je hezky zabalené a má své místo.

Z hlediska designu se jedná o moc povedený kousek. Klasický krabicový design okořeňuje přední část projektoru, která má válcovitý tvar pokrytý textilní látkou. Tam jsou ukryté reproduktory. Hlavní část je matně černá, takže esteticky zapadne do každého interiéru. Pokud však ladíte domov do světlejších barev, k dispozici je i v bílé variantě.

Za zmínku určitě stojí i celkové rozměry a hmotnost. Oproti jiným UST projektorům má X2000B-4K kompaktní velikost, 45,1 × 33,2 × 10 cm a hmotnost 6,8 kg. Vejde se tak i na menší stolek a vy nemusíte složitě vymýšlet, kam projektor umístit, aby nepřekážel a nepůsobil v domácnosti jako „pěst na oko“.

Funkce a vlastnosti pro mimořádnou podívanou

Tento projektor společnosti ViewSonic nabízí rozlišení 4K UHD, podporu HDR/HLG, 100% filmové barvy Rec.709 a technologii ViewSonic Cinema SuperColor+. Svítivost činí 2000 ANSI lumenů a kontrast je 3 000 000:1. K projekci využívá technologii laserového fosforu druhé generace a životnost světelného zdroje je podle výrobce 20 000 hodin. Pokud tedy budete projektor využívat každý den po dobu čtyř hodin, dá se předpokládat, že vydrží déle než 13 let.

Všechny tyto vlastnosti by měly zaručit skvělý obraz plný detailů. A to můžeme jednoznačně potvrdit. Kvalita obrazu je skvostná, a navíc zůstává vysoká i při projekci během dne. Vysoký kontrastní poměr pak zaručuje, že černá je skutečně černá a bílá září jasně, což dodává obrazu potřebnou hloubku a dynamiku.

X2000B-4K zvládne promítat i na jednobarevnou zeď, stačí pouze v nastavení zvolit barvu zdi a projektor se danému nastavení přizpůsobí a zvolí ideální barevné podání. Nejlepšího výsledku ale přeci jenom dosáhneme při promítání na bílou zeď či na plátno.

Velikost obrazu překvapí všechny, kdo jsou zvyklí na klasické televize. Maximální úhlopříčka promítaného obrazu činí 150 palců neboli 381 centimetrů, a to ze vzdálenosti pouhých 47,8 cm. S takovým obrazem už si člověk opravdu připadá jako v kině!

Co X2000B-4K postrádá, je automatická korekce zkreslení a ostrosti. To je potřeba obstarat manuálně, ale vše je přehledné, takže nastavení nezabere moc dlouhou dobu.

Navíc je toto zařízení extrémně tiché, a i při nízké hlasitosti filmů vám projekci nebude narušovat hluk větráčků.

Zvuk, který vás pohltí

Kromě výjimečného obrazu nabízí ViewSonic X2000B-4K i kvalitní zvukový projev. Vestavěné reproduktory s technologií DTS a Dolby Digital se starají o pohlcující zvukový zážitek.

Konektivita a ovládání

Projektor ViewSonic X2000B-4K nabízí dva porty HDMI, dva porty USB-A, LAN RJ45, 3,5mm Audio OUT a 3,5mm AV IN.

Přiložené dálkové ovládání disponuje podsvícením se senzorem pohybu a má navíc antibakteriální vrstvu, aby na něm neulpívaly bakterie. Má ale jednu velkou nevýhodu, a tou je, že funguje pouze skrze infraport, a ne za pomocí Bluetooth. Při ovládání tak musíte mířit přímo na projektor, což nemusí být pro každého úplně ideální řešení. Na druhou stranu to není nic, co by nějak výrazně narušovalo filmový požitek.

X2000B-4K je vybaven operačním systémem Android, ale nejedná se o Android TV. Nenajdeme v něm tedy Obchod Play a stažení aplikací je tak o něco složitější. Obchod s aplikacemi zde je, ale rozhodně tam nenalezneme všechny, co by byly k dispozici v klasické aplikaci Obchod Play.


Hodnocení DigitálníDomácnosti.cz: Vynikající!

Shrnuto

Projektor ViewSonic X2000B-4K, i přes drobné nedostatky, přináší skutečně vynikající zážitek do vašeho domova. S ohromujícím 4K obrazem, kvalitním zvukem a snadnou konektivitou je ideální volbou pro každého, kdo chce proměnit svůj obývací pokoj v kinosál. I když se může zdát, že cena okolo 66 000 Kč je vysoká, při porovnání s konkurencí je na tom opravdu dobře, a navíc odpovídá kvalitě.

Zveřejněno: 17. 08. 2023