Samsung uvedl Odyssey Neo G9 57", první herní monitor s rozlišením Dual UHD na světě

Samsung Electronics představuje budoucnost herních monitorů a zároveň nejnovější přírůstky do řady Odyssey, modely Odyssey Neo G9 57" a Odyssey Ark 55". Tyto herní monitory byly k vidění na veletrhu Gamescom 2023, na největší světové akci zaměřené na videohry, v Kolíně nad Rýnem ve dnech 23. – 27. srpna 2023.

Monitor 57" Odyssey Neo G9 se začne v České republice prodávat 6. 9. 2023 a doporučená maloobchodní cena byla stanovena na 58.990 Kč. Doporučená maloobchodní cena monitoru Odyssey Ark 55" byla stanovena na 49.990 Kč.

Odyssey Neo G9 57" – skvělé parametry a zážitky, jež vás pohltí

Odyssey Neo G9 57” je určený pro náročné hráče, kteří pracují na maximálním vylepšení svých výkonů. Jako první monitor na světě nabízí rozlišení Dual UHD (DUHD) a navíc bohaté možnosti konektivity, což mu vyneslo cenu za nejlepší inovaci na veletrhu CES 2023.


Monitor s úhlopříčkou 57" (145 cm) a zakřivením 1000R je široký jako dva monitory s úhlopříčkou 32" a rozlišením UHD, Díky mimořádně ostrém obrazu a širokému zornému poli se hráči ocitnou přímo v centru dění, to dosud nikdy nezažili.

O podsvícení se stará technologie Quantum Matrix Technology s diodami Quantum Mini LED. Jejich konstrukční provedení znamená plynulejší přechody mezi jasy a stíny, nebo naopak výraznější kontrast, pokud to scéna vyžaduje. Každopádně účinně brání přetékání jasů do stínů.

U monitoru Odyssey Neo G9 se technologie Quantum Mini LED výborně doplňuje se systémem VESA Display HDR1000. S maximálním jasem 1000 nitů působí obraz v HDR kvalitě živě a realisticky, barvy i kontrasty jsou naprosto přesné, působivá je i prostorová hloubka obrazu.

Náruživí hráči ovšem kromě obrazové kvality potřebují i odpovídající výkon. Nový monitor Samsung jim poskytne obnovovací frekvence 240 Hz a odezvu 1 ms (GTG), což znamená minimální rozostření i ghosting. Hráči tedy mohou reagovat bez jakékoli prodlevy. O špičkové plynulé překreslení pohybu se stará i technologie AMD FreeSync Premium Pro6.

Odyssey Neo G9 nabízí i bohaté možnosti konektivity díky portu DisplayPort 2.1 s certifikací VESA, který podporuje plynulé hraní i přehrávání videozáznamů s obnovovací frekvencí až 240 Hz . Mezi další porty monitoru Odyssey Neo G9 patří i HDMI 2.1 a USB hub, k monitoru lze tedy připojit prakticky cokoli.

Díky režimům Picture-in-Picture a Picture-by-Picture zobrazí obraz z více zdrojů, funkce Auto Source Switch+ umožňuje připojení k novým zařízením bez nutnosti mezi těmito zdroji přepínat. S ergonomickým stojanem a funkcemi Core Lighting+ a CoreSync se monitor hodí do jakéhokoli prostředí a atmosféra hry odpovídá intenzitě okolního světla.

Nová úroveň kvality s vylepšeným monitorem Odyssey Ark

Nové verze se dočkal i první herní monitor s úhlopříčkou 55 palců (135 cm) a zakřivením 1000R. Na vylepšení měla velký vliv zpětná vazba od samotných hráčů. Ke špičkové obrazové kvalitě, jedinečnému tvaru a profesionálnímu hernímu výkonu přibyly i další vlastnosti, které náruživým hráčům přijdou opravdu vhod.

Mezi největší přednosti patří obnovovací frekvence 165 Hz a odezva 1 ms (GTG) , případně režim Cockpit, v němž mají hráči k dispozici zcela novou perspektivu při orientaci monitoru na výšku.

Kromě toho model Odyssey Ark nabízí například nový režim Samsung Multi View, při kterém lze na monitoru zobrazit vedle sebe okna až ze čtyř zdrojů. V režimu Multi View lze zobrazit samostatná okna z tří HDMI portů a z nového portu DisplayPort 1.4. Ten podporuje streaming v rozlišení až 4K.

Odyssey Ark ovšem není jen jednoúčelový herní monitor, hodí se i k mnoha dalším činnostem. Podpora systému KVM (Keyboard, Video, Mouse)  z něj dělá špičkové centrum pro multitasking při připojení různých zařízení, které se následně ovládají jedinou klávesnicí a myší.

Toužebně očekávaná vesmírná adventura Starfield z produkce firmy Bethesda Game Studios bude k dispozici na platformě Samsung Gaming Hub pro majitele předplatného Xbox Game Pass od 6. září . Samsung Gaming Hub nabízí hráčům zcela nový způsob, jak objevovat a streamovat hry od předních vývojářských firem na kompatibilních televizorech a monitorech pro rok 2023, aniž by byla zapotřebí konzole. Ke kompatibilním monitorům samozřejmě patří i modely řady Samsung Neo QLED 8K.

Zveřejněno: 28. 08. 2023